Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Gilles van der Loo - 16 / Feb / 2017

Allemaal doosjes

Allemaal doosjes

Ze beginnen binnen te komen: op sommige dagen één, op andere twee of drie doosjes wijn van producenten die Peter en ik in de Loire hebben gevraagd om proefflessen op te sturen. Morgen hebben we afgesproken om wat er inmiddels in huis is samen te proeven. Ik vind het allemaal vreselijk spannend. 

Het vak van wijnimporteur blijkt, nu ik er een tijdje zo dicht bij sta, heel erg moeilijk. Als we alleen al het vinden van wijn er even uit lichten: ik geloof dat Peter en ik op drie beurzen zes producenten hebben gevonden waar we enthousiast over waren. Met enthousiast bedoel ik dat het merendeel van hun producten ons beviel, en niet slechts een enkele wijn. 

Zes producenten, denk je dan. In the pocket. BAM. 

Not. Ze moeten nog maar vrij zijn (met andere woorden: geen Nederlandse importeur hebben), ze moeten genoeg van de actuele jaargang in huis hebben om ons te kunnen bedienen, enigszins betaalbaar zijn, en de wijn moet hier in Nederland niet vreselijk tegenvallen.

Wie ooit in Frankrijk verliefd is geworden op die ene heerlijke vakantiewijn en er een doos van mee naar huis heeft genomen zal weten hoezeer de omgeving bijdraagt aan hoe een wijn kan smaken. Natuurlijk is dit precies het gebied waarop de professionele proever zich onderscheidt, maar zelfs die kan zich vergissen. Of een off-day hebben gehad. De wijn zelf kan last hebben van de reis die hij heeft gemaakt, enzovoort en zo verder.

Een relatie aangaan met een wijnboer betekent in principe dat je zijn wijn ook afneemt als het jaar tegenvalt. Misschien niet in heel grote hoeveelheden, maar you have to take some bad with the good. De boer zal jou dan in een topjaar niet meteen méér gaan rekenen voor zijn wijn, en zo bouw je samen aan een hopelijk langdurig sterke band.

Zie het als een relatie, die natuurlijk moet beginnen met die eerste hevige verliefdheid.

Dat is precies waarom ik nu zenuwachtig ben: morgen is mijn tweede date met een aantal van de wijnen waarvoor ik in de Loire viel. Eentje in het heel bijzonder. Wat nou als ze in mijn fantasie veel mooier is geworden dan ze morgen blijkt?

Wat als mijn vriend Olle haar niet leuk vindt? Zal mijn eigen gevoel dan standhouden? 

Ik wil nog niet eens nadenken over dat eerste etentje bij mijn ouders...

 

- Gilles van der Loo