Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Olle Swets - 31 / Mar / 2019

Blanc de Gris 2018

Blanc de Gris 2018

In ’s Graveland, op een klein half uur rijden van Amsterdam, ligt een verstopte, ommuurde tuin uit 1635, waar exotische vruchten werden geteeld en perziken en abrikozenbomen tegen de slangenmuur groeiden. <br />
In de Gouden Eeuw was dit de moestuin voor de burgemeesters van Amsterdam. De lang verwaarloosde tuin is in 2008 opnieuw tot leven gewekt en getransformeerd tot wijngaard.....<br />
<br />

In ’s Graveland, op een klein half uur rijden van Amsterdam, ligt een verstopte, ommuurde tuin uit 1635, waar exotische vruchten werden geteeld en perziken en abrikozenbomen tegen de slangenmuur groeiden.

In de Gouden Eeuw was dit de moestuin voor de burgemeesters van Amsterdam. De lang verwaarloosde tuin is in 2008 opnieuw tot leven gewekt en getransformeerd tot wijngaard.

 

Vorig jaar september had ik hier mijn eerste fysieke ontmoeting met de druif Souvignier Gris. Ik kreeg een uitnodiging om mee te komen oogsten op vrijdagochtend, samen met een groep van 25 geroutineerde druivenplukkers.

 

Vrijdag 9 september 2018 sta ik om 9:00u sharp gewapend met een snoeischaar te wachten op instructies. De uren daarna gaan er kratten vol Souvignier Gris richting de weegschaal. Na weging worden de kratten met vliegende vaart naar de koelcel gereden, om de massale wespen aanval verder af te slaan.

 

Souvignier Gris is een kruising van Cabernet Sauvignon (rood) en het Duitse witte druivenras Bronner. De kruising is in 1983 ontwikkeld in het Weinbau Institut in Freiburg, Duitsland. De druif is in staat om in relatief vochtige omgevingen mooi, rijp fruit te produceren.

 

2018 is als jaar exceptioneel warm geweest, maar ja dat hebben we over 2017 ook moeten zeggen. In ieder geval waren de druiven mooi rijp en was de opbrengst enorm.

 

Met een gedeelte van de oogst zijn we gaan experimenteren. De roze paarse gloed van de schilletjes glanzend in de zon, was zo adembenemend mooi dat we ons afvroegen wat er zou gebeuren als we de schilletjes mee zouden laten fermenteren.

 

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels zijn we 7 maanden verder en is onze eerste Nederlandsche Blanc de Gris klaar om gebotteld te worden.

 

We zijn in het experiment met de schilweking geholpen door Neerlandsch beroemd wijnmaker Stan Beurskens. Onder zijn toeziend oog is de Blanc de Gris zo vol, rond en zacht geworden als hij nu is.

Naast de oogst van wijngaard Land en Boschzigt is er ook een deel druiven van Wijnboerderij ’t Heekerbroek gebruikt om de Blanc de Gris wat meer body en vulling te geven.

 

Naast de Blanc de Gris is er ook een droge witte wijn, gemaakt van 80% Souvignier Gris en 20% Solaris (witte druif).

 

De botteling is gepland voor de laatste week van mei. Zodra de wijnen beschikbaar zijn, laten we jullie dat weten.

 

A bientot,

 

 

Olle