Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Olle Swets - 27 / Jan / 2018

Proosten op de toekomst

Proosten op de toekomst

Op mijn 28ste, na een avontuur in wijnagenturen, een serieuze wijnopleiding in Engeland en België en lesgeven voor die opleiding, was ik klaar om te gaan testen of mijn ideeën over het importeren van wijn levensvatbaar waren...

Op mijn 28ste, na een avontuur in wijnagenturen, een serieuze wijnopleiding in Engeland en België en lesgeven voor die opleiding, was ik klaar om te gaan testen of mijn ideeën over het importeren van wijn levensvatbaar waren.

Ik wist heel zeker dat ik alleen maar wilde werken met producenten die ertoe doen, alleen wijn wilde voeren van de meest getalenteerde wijnmakers.

In de jaren '80 was er een aantal pioniers in de Nederlandse wijnwereld dat nieuwe wijnen uit onbekende gebieden ontdekte. Kleine tot middelgrote importeurs die de jonge, veelbelovende producenten naar Nederland haalden.

Van deze importeurs is een deel zich gaan richten op volume en massa, maar een paar mavericks bleven mikken op de top van de markt, namen stoïcijns de weg van de meeste weerstand en leverden aan de beste restaurants van het land.

Van dat clubje onafhankelijke geesten bestaan er nog een paar. Zij werken ook nu nog met de beste producenten en leveren wijn aan vooruitstrevende restaurateurs en kwaliteitsbewuste particulieren.

Peter Renalda was een van deze geesten. Naast een waanzinnige collectie Bourgogne en Italië waren er bij hem altijd flessen van rare of totaal onbekende producenten te vinden. Hoewel ik al jaren wijn bij hem kocht - hij kwam altijd met flessen aan die totaal buiten mijn comfort zone lagen maar toch goed uitpakten - leerde ik Peter pas echt kennen toen ik bij Caffè Toscanini werkte. Hij was daar een van de hofleveranciers. 

In oktober 2008, na een dagje proefdraaien samen, gaf Peter mij de sleutel van de Wijnwinkel. Hij zou drie weken op vakantie gaan, en ik mocht de winkel naar eigen inzicht draaien.

Peter en ik hebben (vooral in de laatste 5 jaar) het assortiment scherper en uitgesprokener ingericht. Ondanks de grote verschillen in onze karakters waren we het over spanning in wijn bijna altijd eens. Spanning in wijn is wat je grijpt. Wijn zonder uitgesproken smaken, een rauw randje, een sprekende zuurgraad of tanninestructuur is bijna altijd saai.

Peter heeft het pad geëffend en samen hebben we dit bedrijf verder uitgebouwd. Sinds 1 januari sta ik zelf aan het roer. Mijn drijfveer is altijd geweest uitgesproken wijnen te ontdekken, die soms balanceren op het randje van wat men hebben kan. Nu, met de uitgesproken karakters Pander Vos en Gilles van der Loo erbij, hoef je je geen zorgen te maken over smaakvervlakking.

Zoeken naar spanning is wat we altijd hebben gedaan, wat ons bindt en wat we zullen blijven doen.

Beloofd!

Olle