Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Olle Swets - 15 / Jul / 2017

Deel 2: Vin sans souffre aka natuur(lijke) wijn

Deel 2: Vin sans souffre aka natuur(lijke) wijn

Natuurwijn?

Wijn gemaakt zonder enige vorm van chemische toevoegingen en minimaal of geen toegevoegd sulfiet. De franse Association des Vins Naturels schrijft voor: De wijn mag niet meer dan 20mg/lt voor rood en 30 mg/lt voor wit bevatten (totaal van natuurlijk en toegevoegd)

 

Wat maakt natuurwijn nu zo’n hot topic?

Ongeveer tot aan de tweede wereldoorlog was sulfiet de enige toevoeging in het hele wijnmaakproces. Wijn was een natuurlijk product totdat de chemische industrie gericht met oplossingen kwam voor problemen in de gaarden en tijdens het vinificatieproces. Deze ontwikkelingen leken een geschenk uit de hemel voor wijnboeren. Wat er in werkelijkheid gebeurde is dat producenten veel symptomatische oplossingen aangereikt kregen. Het sproeien van insecticiden lost wel het symptoom op maar niet de onderliggende oorzaak (bijv. het gebrek aan biodiversiteit). Als je met enzymen en gecultiveerde gistsoorten je wijn een bepaalde smaak kan geven, is de wijnmaker veel minder afhankelijk van de fragiele balans tussen druivenras, bodem, klimaat of de kwaliteit van de geoogste druiven.

De afgelopen decennia hebben EU landbouwcommissies zich laten verleiden om steeds meer oenologische toepassingen op te nemen in de EG-verordening voor wijn. De lijst is inmiddels bijna 10 pagina’s lang en beschrijft 52 verschillende procedés. Op hetzelfde moment krijgen wij steeds meer behoefte om te weten waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Vanzelfsprekend vragen we ons dat ook bij wijn af maar het is op dit moment onmogelijk om van een etiket af te lezen wat de toevoegingen of ingrediënten zijn van wijn.

Natuurwijn appelleert enorm aan deze behoefte. Het geeft een gevoel van authenticiteit, een letterlijk onbespoten karakter. Het lastige is alleen dat we ook van het etiket van een natuurwijn niet kunnen aflezen of er echt geen toevoegingen in de wijn zitten. Een geestig, door kleuterhandjes gekleurd etiket wil nog niet zeggen dat de producent zich heeft gehouden aan de ongeschreven regel: Geen toevoegingen.

Door de geclaimde zuiverheid van natuurwijn lijkt alle andere wijn ineens een industrieel product. Zoals bij alle hypes, voedseltrends en gektes treedt er na een verhitte periode meestal een tijd aan van bezinning en worden claims in twijfel getrokken en in perspectief gezet. De eerste groep natuurwijn-adepten is zich aan het ontwikkelen, het aanbod groeit enorm en het wordt steeds makkelijker om te vergelijken. Ook de natuurwijnfreak wordt steeds kritischer en zal op een gegeven moment van een gezellig ogende fles natuurwijn willen weten of er echt niets is toegevoegd.

Ik ben wel benieuwd wat er gaat gebeuren als de EU ingrediënten op het wijnetiket verplicht gaat stellen.

We zouden zomaar eens verbaasd kunnen worden over de zuiverheid van zowel natuurwijn als conventionele wijn…

- Olle Swets

 

TO BE CONTINUED