Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Olle Swets - 29 / Jul / 2017

Toekomst gedachtes....

Toekomst gedachtes....

Zebra’s & Unicorns

 

Afgelopen week las ik een artikel op Medium over Unicorns en Zebras., geschreven door 4 vrouwen, Jennifer Brandel, Mara Zepeda, Astrid Scholz & Aniyia Williams.

Hun project, “The Zebra Movement” is een initiatief om bewustzijn te creëren over de impact van Unicorn bedrijven zoals Uber en Facebook.

Unicorns zijn bedrijven of Startups die worden geroemd om hun disruptieve karakter en vaak exponentiële groei. Deze bedrijven breken met regels, zetten hele branches op hun kop, ontwortelen gevestigde ordes en streven naar enorme impact en evenredige groei.

 

Mijns inziens is deze ontwikkeling een antwoord op een groeiende behoefte van de huidige generatie naar grote veranderingen. Die grote veranderingen zijn ook keihard nodig als we een leefbare wereld willen creëren voor onze kinderen en kleinkinderen.

Unicorns proberen heilige huisjes omver te werpen en dat moet ook gebeuren. De vraag is echter of we Unicorns nodig hebben om deze veranderingen teweeg te brengen. Bedrijven die gedreven worden door snelle groei in plaats van duurzame ontwikkeling, kwantiteit boven kwaliteit en aandeelhoudersbelangen boven maatschappelijk belang, kunnen niet de oplossing zijn voor de volgende generatie.

 

Er is een tegenbeweging aan het ontstaan gericht op lange termijn en maatschappelijke relevantie. Het symbool voor deze bedrijven is dan ook geen verzonnen dier maar een echte, met zwart-witte strepen, de Zebra.

Zebra’s zijn financieel gezonde en transparante bedrijven die duurzame ontwikkeling en groei nastreven. Niet uit zijn op een snelle exit of verkoop van het bedrijf tegen de hoogste prijs. Op zoek zijn naar win-win oplossingen. Denken in samenwerkingen in plaats van concurrentie en gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

 

De laatste tijd kijk ik met verbazing om me heen als ik even snel een espresso drink in de deuropening van onze winkel in de Runstraat. De afgelopen 5 jaar is er nogal wat veranderd bij ons in de straat. Samen met de Kaaskamer en Gerda’s Bloemen zijn wij nog de enige winkel waar je “boodschappen” kan doen. De straat is verder vooral gevuld met kledingwinkels en wordt bevolkt door ronddolende toeristen, die ik nooit een tasje zie dragen…

Ondanks dat ons bedrijf veel groter is dan alleen de winkel, is het geen waanzinnig positief toekomstbeeld voor onze geliefde Runstraat.

 

Op hetzelfde moment is dit dus onze nieuwe realiteit en veranderen wij ook. Net zoals de Zebra’s in het artikel zijn wij elke dag bezig om onze kracht te gebruiken om mee te groeien. Geen groei als doel maar als middel om een positieve impact te kunnen blijven maken. Geen producten verkopen waar niemand op zit te wachten maar streven naar duurzame consumptie van kwaliteit.

We willen graag samenwerken met wijnboeren die met bezieling mooie en unieke wijnen maken.

Wij hopen met behulp van jullie een gemeenschap te creëren waarin nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken en kwaliteit de drijfveer zal blijven.

 

Ik wil jullie ook graag uitnodigen om ideeën met ons te delen waardoor we nog beter kunnen worden in wat we doen. Je kan mailen naar [email protected]

 

 Olle Swets