Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Olle Swets - 07 / Oct / 2017

Herfscollectie 2017

Herfscollectie 2017

Herfst is m’n lievelings! Euforische paniek en chaos nemen het van me over omdat ik niet weet waar ik moet beginnen.

Ga ik eerst naar t bos paddenstoelen zoeken of de laatste groente van het seizoen inmaken of kastanjes zoeken met de kinderen of.. of… een herfst-surfje in de aanzwellende golven? Ga ik een grote pan hertenstoof maken of fazant met zuurkool?

En dan zijn dit nog maar de overwegingen die ik thuis moet maken. Als ik de deur opendraai van onze winkel in de Runstraat raak ik weer net zo opgewonden.

Eerst nieuwe etalages maken met alles wat we in het bos hebben gevonden, alle kookboeken doorspitten en watertandende combinaties zoeken met al die nieuwe wijnen die binnen komen. We moeten wel nog héél even wachten. Eind deze maand, dan zijn de nieuwe jaargangen klaar om op transport naar Amsterdam te gaan.

Elk jaar rond deze tijd dus, laten we de nieuwe jaargangen Piemonte en Toscane naar Nederland komen. De nieuwe jaargangen Barolo, Brunello en Chianti zijn eigenlijk in het voorjaar al beschikbaar, maar wij willen deze wijnen liever wat tijd geven, zodat we ze in het najaar kunnen opentrekken zonder ze jeugdtrauma’s te bezorgen.

Goed, Toscane en Piemonte dus. Los van de wijnen zijn dit ook waanzinnig mooie plekken om in de herfst naar toe te gaan. Alles wat leuk en lekker is gebeurt daar in de herfst (denk: wild, porcini, een échte nazomer, oogstfeesten, truffels, 60% minder toeristenbussen).

Laten dit nou net de twee regio’s zijn waar ik over wilde schrijven. Alleen is mijn inleiding wat langer geworden dan ik voor ogen had. Wat ik wil bespreken zijn de jaargangen van de wijnen die eind deze maand beschikbaar komen.

Toscane 2015:

Klimatologisch gezien een waanzinnig jaar. Warme lente en zomer zonder extreme temperaturen, maar met een gezonde dosis regenval. Los van een kleine temperature-drop begin augustus door een zware onweersstorm is het een jaar zoals je zou wensen. Dit resulteert in Chianti's en Rosso’s met bloedmooie balans en rijpe, zachte tannine. Jong drinkbaar met mooi rijpingspotentieel.

Wat komt er binnen: Chianti's van San Giusto A Rentennano en Corzano e Paterno

Piemonte:

Barolo 2013:

Een jaar van kleine productie (door een aantal zomerse hagelstormen), met finesse en balans. Een warme zomer zonder extreme hitte zorgde voor een mooie, langzame rijping van de druiven. Zachte tannines en weelderig fruit met een goede structuur voor langdurig wegleggen. 

Nebbiolo & Barbera & Dolcetto 2016:

Voor Barolo nog te vroeg om de ontwikkeling écht te kunnen waarderen. De jonge wijnen (barbera, dolcetto, nebbiolo) geven wel een sneak preview en die ziet er aardig goed uit. Een jaar met rijpe, ruige tannine en hoge drinkbaarheidsfactor. Diep, donker van kleur, veel sap en kracht. Verleidelijk lekker en gevaarlijk goed drinkbaar.

Wat komt er binnen: dolcetto 2015, barbera 2015, nebbiolo 2015 en Barolo 2013 van Altare en Veglio