Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Gilles van der Loo - 07 / Jan / 2017

New beginnings

New beginnings

Deze week telden we bij De Wijnwinkel (met mijzelf als aanvankelijk nog enthousiaste vrijwilliger) de voorraad. Alle middenstanders doen dit, maar hier in de Runstraat neemt het meerdere dagen in beslag. In 2016 bestond de winkel 30 jaar, en delen van de voorraad gaan minstens zo ver terug.

De hogere planken van de opslag bieden een wondere kijk in het verleden, en al op de eerste dag voelde de klus als een speleologische expeditie in het geheugen van Peter Renalda. Toen ik - hangend over een paar kisten Chateauneuf - dacht te stuiten op een waanzinnige vondst (twintig jaar oude Chenin) en hem daarvan op de hoogte wilde brengen, verbaasde hij me weer eens. 

'Peter,' zei ik, 'wist je dat je hier nog acht dozen moelleux '97 Jacky Blot hebt?'   

'Zesendertig flessen,' zei hij zonder op te kijken van zijn laptop. 'In die twee dozen eronder zit Carmignano.'

Ik vroeg me af hoe het moest zijn om zo'n geheugen te hebben. Geen orde nodig om alles te kunnen vinden; geen notities voor het onthouden van namen, jaren en smaken. Ik keek naar de muur van dozen die nog voor me stond en voelde de moed in mijn kluslaarzen sijpelen. 

'Waarom tellen we eigenlijk de voorraad,' vroeg ik, 'als het toch allemaal in je hoofd zit?'

Peter grijnsde en ging door met het invoeren van getallen. Als alles klaar was, nam ik me voor, zou ik mezelf belonen met een van die flessen chenin. Na een kleine week in het geheugen van Peter Renalda verdiende ik een avondje op de bank met Jacky Blot. 

- Gilles van der Loo