Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Peter Renalda - 04 / May / 2017

Noordelijk rood

Noordelijk rood

Het noordelijkste rood waar ik heel blij van kan worden komt uit Duitsland, uit de Ahr om precies te zijn. Dit relatief kleine wijngebied ligt een uurtje rijden ten Zuid-Oosten van Maastricht. Onderweg duidt niets erop dat je hier druiven gaat vinden: je ziet hoofdzakelijk gure bossen waar al vroeg in het najaar een berg sneeuw ligt.

Als je bijna op je bestemming bent moet je opeens op je rem staan omdat de weg naar beneden ontzettend steil is. In de loop van millennia heeft de Ahr een kronkelende sleuf in het landschap gefreesd; met een beetje zon kun je hier ook in de winter in je t-shirtje rondwandelen. De wind waait namelijk over het smalle dal heen en het leisteen waaruit de bodem bestaat houdt de warmte lekker vast. Dit is het geheim van dit Noordelijke rood: overdag warmt de grond op en ’s nachts fungeert de leisteen als een kacheltje. Dit is een microklimaat waar zelfs een lastige druif als Pinot Noir zich helemaal op zijn plek voelt.

Weingut Meyer-Näkel maakt een aantal heel fijne, elegante Spätburgunders afkomstig van verschillende gaarden rond hun thuisbasis Dernau.

Illusion No. 1 is een wit gevinifieerde Pinot Noir. Strak-droog, kruisbes, jodium.

De basis-Spätburgunder is rank en fris, rode bessen, cassis.

Blauschiefer komt van gaarden met blauwe leisteen. Die geeft de wijnen niet alleen een minerale ondertoon, maar ook iets aards. Tabak, cacao, zilt, pruim.

- Peter Renalda