Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Olle - 03 / Dec / 2016

Simon de Boer aka The Artist Formerly Known As Bakker Baard

Simon de Boer aka The Artist Formerly Known As Bakker Baard

Simon de Boer kookte op ons 30-jarig bestaan Chirashi Sushi bij een waanzinnig spannende wijn van La Salada

Er is veel geschreven over Simon, over zijn eigenzinnigheid, zijn uitgesproken keuzes en zijn artistieke en culinaire uitspattingen. Er is ook veel geschreven door Simon zelf, zijn uitingen zijn scherp en komen uit het hart.

Hij signaleert bewegingen in onze sociale omgeving die veel mensen opvallen, maar die weinigen durven te benoemen. Zijn wil om te creëren is sterk, kritiek legt hij niet naast zich neer, maar pareert hij met zorgvuldig gekozen woorden.

Ik denk dat het net zo makkelijk is om het met Simon eens te zijn, als het met hem oneens te zijn. Hij heeft een gave om de wereld te laten zien vanuit een optiek die weinig mensen op het eerste gezicht opvalt.

Vaak zeer treffend, altijd zonder scrupules en soms op het scherpst van de snede.

De eerste keer dat ik Simon ontmoette was aan de keukentafel bij Gijs thuis, we aten met z’n zessen op een doordeweekse avond in december 2008 pasta ragú, met een paar flessen wijn en een espresso toe. Er zou nog iemand langskomen, dat was Simon, toen nog Bakker Baard.

Wat ik nooit zal vergeten is de onbevangenheid waarmee hij ons tegemoet trad. Een open en geïnteresseerde man met enorme Toearegbaard stond voor ons. Hij bracht zoiets goddelijks mee in de vorm van een warme pruimenclafoutis met een porseleinen kommetje crème fraiche.

Iemand die in staat is om onze dichtgetikte ideeën over gastvrijheid telkens weer op scherp te zetten, verdient geen cijfer maar waardering voor wat hij doet en wie hij is. 

Op de avond van ons 30-jarig bestaan was Simon een van de chefs die het diner een onverwachte dimensie gaf. Hij maakte Chirashi Sushi bij een waanzinnig spannende wijn van La Salada, La Bufarella. Zijn gerecht komt het best tot z’n recht wanneer hij dit zelf beschrijft:

“In mijn restaurant serveer ik momenteel een gang die ‘Chirashi sushi’ heet. Het is een gerecht van gelakte rijst (dit is rijst die met azijn licht aangezuurd wordt en daardoor ook mooi gaat glimmen), Zeeuwse creuse (tijdens het diner rauwe langoustine), sardine, kaviaar uit Eindhoven, tororo kombu, tenkasu (dat zijn tempura kruimels), gekookte aardappel, gedroogde spinazie, nori en een soja-karnemelkdip. Door de copywriter van Iens wordt dit gerecht simpelweg ingekort tot ‘Gelakte rijst met tenkatsu’. Mijn subtiele creatie waaraan ik meerdere jaren werkte, waaraan ik steeds weer dingen toevoegde en wegliet tot het was wat het moest zijn wordt door Iens.nl, onze nationale en internationale restaurant-gids-site gewoon ‘gelakte rijst met tempurakruimels’ genoemd. Het is maar een voorbeeld. En zo lost alle verfijning op in dommigheid en komt er een cultuur tot stand waarin het eigenlijk niet meer mogelijk is om fatsoenlijk je werk te doen.

Zie het als een natuurramp, iets gelijk aan de opwarming van de aarde die ons bedreigt. Als ik op een dag de deuren van mijn restaurant sluit, dan is het omdat de wereld van de gastvrijheid, een wereld van liefde, steeds nauwer omklemd wordt door een souteneurschap van de hebberige zakenman. In die wereld is een restaurant nog slechts een object waaraan men verdient.

Kun je iets beoordelen met iets minder dan een ster, minder dan een nul?” 

Restaurant N0 1.916, Rombout Hogerbeetsstraat 136, www.no1916.nl