Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Gilles van der Loo - 26 / May / 2017

Lekker zelf

Lekker zelf

Onder mijn vrienden is er een lange traditie van dingen zelf doen, zo verbouwt de één zijn eigen groente in een kas, schieten er twee zelf wild, en bak ik dagelijks brood voor mijn gezin. 

Niet alleen wát we eten regelen we zelf: omdat we eigenwijze figuren zijn vinden we voortdurend dat van alles beter kan, en besteden we hele avonden aan het schetsen van houtfornuizen, barbecues en pastarekken. In het kozijn van mijn keukenraam zitten twintig gaten, waar stokjes in passen waar de pappardelle over droogt. 

Mijn eerste barbecue van een oliedrum bouwde ik een jaar of zes geleden, en sindsdien zette ik er een flink aantal bij vrienden neer, die dus eigenwijze figuren zijn, waardoor ik woensdagvond bij Olle in de tuin vier gangen at van wat het best omschreven kan worden als een oliedrum-plancha. 

Een geweldig ding: een dikke stalen plaat staat op lange bouten boven een laaiend vuur. Resultaat is een beest van een fornuisje dat je meteen al kunt gebruiken, want wachten tot hout kool is geworden hoeft niet meer.  

Terwijl heel Amsterdam bier dronk trokken we wit van Mas Candí open en kwamen er sardines, mullen en een tarbot van de hete plaat. Als hoofdgerecht had Olle haas, die langzaam was gegaard in de oven en daarna ook kort (met hart en lever) de olieplancha op ging. Ik heb zo'n beest nooit sappiger gegeten.

Terzijde: van Olle krijg ik wel eens wild, en dat vlees heeft een frisheid die je van de poelier niet kent. De vraag rijst wat ze anders doen, in de commerciële jagerij.

La Ricolma van San Giusto bleek heerlijk bij de haas. Het werd donker in de tuin, de hemel stond vol sterren en het verlies van Ajax ging nagenoeg aan ons voorbij.

Ik ben benieuwd wanneer een van ons een stukje land in de Bourgogne koopt, zodat we de cirkel sluitend kunnen maken met eigen wijn op tafel.  

 

- Gilles van der Loo