A Good Deal

  • Geplaatst op
  • Door Gilles van der Loo
A Good Deal

Gil kan het zich niet veroorloven om elke dag dure wijn te drinken. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet.

Het leven van een schrijver en aspirant-wijnman is niet per sé een financieel solide plan en dat betekent dat ik het soms voor het uitkiezen heb in de schappen van de Wijnwinkel, maar meestal moet zoeken naar een fijne en betaalbare fles voor mijn bezoek thuis 's avonds. 

Het huis Fongoli uit Umbrië biedt mij vaak uitkomst. Hun wijnen zijn geen geheim meer voor de vaste klanten van de winkel, en hoewel de gemiddelde prijs van hun assortiment rond de 12,50 ligt kun je al biologische wijn van Fongoli kopen voor 8,50. Dat zijn een Grechetto en een Sangiovese, die in de beste restaurants niet zouden misstaan als huiswijnen. 

De wijn waar ik het over wil hebben is de Rossofongoli, die naast biologisch ook 'natuurwijn' te noemen is.

De gebruikte druiven zijn Sangiovese en Montepulciano, die met de hand geoogst worden en fermenteren zonder toegevoegde gisten. De wijn rijpt een korte tijd op oude vaten en er wordt niet geklaard of gefilterd. De helderheid van het eindproduct is het gevolg van heel voorzichtig oversteken*.

Aan de Rossofongoli wordt geen sulfiet toegevoegd.  

Omdat ze bij Fongoli ook nog biodynamisch werken wordt de wijn gebotteld met de eerste afnemende maan van februari. Ik krijg daar altijd een soort weerwolvenkriebel bij, maar het gaat natuurlijk om wat er in je glas zit en dat is een pretty good deal. 

Het lichtste hintje stal wanneer de fles net open gaat, daarna blauwe bessen, gemaaid gras, rabarbercompote en aardbeien. Alsof je al die gezonde onkruidjes in de gaard kunt ruiken.

De Rossofongoli is bijzonder helder van smaak, met een levendig zuurtje en de rijke textuur die ik inmiddels bij natuurwijn verwacht: een mondgevoel waardoor je wilt bijten in het sap, waar je gretig van wordt. Het is allemaal zo fris en levendig, maar zo stevig ook. Uplifting is een goed woord.

Er is tannine, maar niet teveel; iets 'harders' wat het geheel ruggengraat geeft, maar fraai wegvalt wanneer je erbij eet.

Wat ik uiteindelijk wil van wijn in elke prijsklasse, is dat zo'n glas me vanaf het hoekje van het aanrecht terug blijft roepen omdat er bij elke slok iets gebeurt.

De Rossofongoli. Voor 11,50. 

 

- Gilles van der Loo

 

* Oversteken of 'soutirage' is het met behulp van de zwaartekracht laten overlopen van wijn van het ene vat naar het andere, waardoor de wijn helderder wordt (bezinksel blijft achter), het aroma verbetert en de tannines verzachten.