Oogsttijd

  • Geplaatst op
  • Door Peter Renalda
Oogsttijd

Het is oogsttijd. Fingers crossed

In heel Europa kijken wijnboeren nu op hun telefoon of computerscherm. Van start gaan of nog even wachten wordt bepaald door de weersvoorspelling. De wijnmakers lijken wel Nederlandse fietsers die buienradar checken voor ze in actie komen. Maar wij krijgen op z’n hoogst een nat pak terwijl een boer het resultaat van een heel jaar werken na één hagelbui kan vergeten. Het is oogsttijd.

Op mijn telefoontje komt, behalve het weer in Amsterdam, ook het hele jaar door het weer in allerlei wijngebieden binnen. In wijnland was het een relatief koel en nat voorjaar met in de zomer hier en daar een hagelbui. Geen gelopen race dus, zoals in 2015 toen alle seinen op groen stonden.

De aanloop naar de oogst van dit jaar betekent overuren voor kwaliteitsbewuste wijnboeren. In de gaard moeten alle druiven die niet goed zijn weggeknipt worden voor het echte werk kan beginnen. Daarna, als de geoogste trossen bij de wijnmakerij komen, volgen een tweede en vaak zelfs een derde selectie waarna alleen de mooiste, gezondste druiven overblijven. Een heidens karwei, maar het is de enige manier om tot een goed eindresultaat te komen. 

Fingers crossed dus, want tot de oogst echt binnen is, kan er nog van alles gebeuren.

 

- Peter Renalda