Een paard in de gaard

  • Geplaatst op
  • Door Peter Renalda
Een paard in de gaard

Je komt ze steeds vaker tegen op sites van wijnboeren: foto's van grote paarden die een ploeg door het land trekken. In het begin denk je nog dat het een milieuvriendelijke actie is van een individuele wijnboer, maar daarvoor zie je ze de laatste jaren veel te vaak. Zeker, het heeft veel te maken met het rustieke, ambachtelijke imago dat de moderne wijnboer wil uitstralen, maar er moet toch ook een praktische reden voor zijn.

En die praktische reden is er inderdaad. Een zware tractor met brede wielen of op rupsbanden stampt de aarde in gaard aan tot een keiharde laag. Dat is niet goed voor de drainage en belemmert de groei van gras en bloemen tussen de rijen. Een paard, ook al is het een gigantische knol, doet dat werk veel subtieler en zorgt dat de grond juist losser in plaats van vaster wordt.

Wat in het verleden het domein was van ietwat zweverige idealisten, is nu bon ton onder wijnboeren met een grote reputatie. Zo zijn de afgelopen jaren producenten als Nicolas Potel (domaine de Bellène, Beaune) en Anne Parent (domaine Parent, Pommard) niet alleen overgaan op bio-dynamische cultuur, maar hebben ze ook de tractor ingeruild voor een trekpaard. Niet dat zij zelf achter de ploeg lopen, want in Bourgogne huur je gewoon een man met een paard.

- Peter Renalda