Paddo & Wijn

  • Geplaatst op
  • Door Peter Renalda
Paddo & Wijn

Nu de blaadjes beginnen te vallen komt het paddenstoelenseizoen langzaam op gang. Om dit te in te luiden hadden we een kleine wijn & paddoproeverij in onze winkel. De opzet was simpel: 3 flights met elk twee verschillende paddenstoelen naast een glas Toscaanse sangiovese en een nebbiolo uit Piemonte. Leuk, vaak lekker, en zeker leerzaam omdat niet alle combinaties ideaal waren.

In flight 1 vielen de witte champignon en de oesterzwam, zoals te verwachten was, weg bij de Rosso di Montalcino van Capanna en de Nebbiolo van Mauro Veglio. Bij dit soort paddenstoelen gaat een volle witte van Radikon of en rode Meyer-Näkel beter. Later hebben we deze wijnen een herkansing gegeven, maar dan met een speltrisotto, fughi porcini en pied de mouton. Geweldig!

Veel beter ging de combinatie in flight 2: San Giusto’s Chianti 2013 en Nebbiolo 2014 van Gianfranco Alessandria vulden het duo cantharel en pied de mouton perfect aan. Het zacht-fris-aardse van zowel de wijnen als de paddenstoelen zorgde voor synergie.

Toscana rosso 2010 van Pacina en Nebbiolo 2014 van Altare met eekhoorntjesbrood en trompette de la mort stalen de show in flight 3. Pacina door zijn rustieke, stallige dikte waar een gulle toef bramen het nodige fruit gaf, Altare door zijn strakke rechtlijnigheid die je smaak helemaal op scherp zet.

De wijnen vind je hieronder.

 

- Peter Renalda