Veldwerk

  • Geplaatst op
  • Door Peter Renalda
Veldwerk

Veldwerk

In maart waren we in de Bourgogne voor de Grands Jours. Die zijn echt een feest: in vijf dagen kun je alle appellations van de Bourgogne op een overzichtelijke manier proeven en de producenten zijn niet te beroerd om ook de hoogste wijnen voor je open te trekken. Lastig is wel dat je een weekje op een dieet van chardonnay en pinot noir staat, pure overkill voor je smaakpapillen.

Beurzen en evenementen zijn nuttig en efficiënt, maar een paar keer per jaar begint het bij mij te kriebelen: dan moet ik naar een wijnstreek. Wandelen door de gaarden, met je poten in de klei staan. Door slaperige dorpjes rijden waar in kelders de wijn al even rustig ligt te rijpen. Praten met wijnboeren over de oogst die voor de deur staat en hun wijn proeven.

De afgelopen week waren we terug in Bourgogne om beter kennis te maken met een aantal wijnboeren die we tijdens de Grands Jours hadden gespot/ontmoet. Sommigen hadden niet het volume beschikbaar dat wij in gedachte hadden, maar onze favorieten hebben gelukkig nog ruimte voor ons. Later in het jaar komen in ieder geval de verse jaargangen van Jean Marie Bouzereau uit Meursault en domaine Jessiaume (Santenay) binnen. 'T kan zijn dat er nog een paar bij komen, want onderweg heb ik her en der geproefd en wat doosjes in de achterbak gegooid om in Amsterdam te herproeven. To be continued.

 

- Peter Renalda