Voor over 18 jaar

  • Geplaatst op
  • Door Gilles van der Loo
Voor over 18 jaar

Een paar maanden geleden vroeg Olle me of ik eigenlijk wel wijn apart had liggen voor de achttiende verjaardag van mijn zoon. Ik zei dat ik daarover nog niet had nagedacht, en Olle hielp me met het uitzoeken van twee magnums uit Nadims geboortejaar. Omdat mijn zoon tegenwoordig vooral geinteresseerd is in Fristi en suikerspinnen voelde het wat eigenaardig om aan het einde van de middag met een fietskratje vol dure wijn naar huis te rijden.

Onderweg kwam ik mijn vriend Matthijs tegen, die niet van wijn houdt. Matthijs houdt van jointjes en speciaalbier: een keuze die ik respecteer. Hij keek in het kratje en vroeg wat ik daar voor doossies had.

Barolo, zei ik, voor Nadim. Voor als hij achttien is. 

Matthijs trok een wenkbrauw op en ik voelde me een raar soort vader, het soort man dat ontoepasselijke cadeaus voor zijn kinderen koopt waarmee hij vooral zichzelf een plezier doet. Koortsachtig zocht ik naar een manier om mijn duidelijk kapitale aanschaf aan Matthijs uit te leggen, en opeens zag ik het koppie van mijn opgeschoten jongen voor me, aan tafel met de mensen die over dertien jaar belangrijk voor hem zijn geworden of gebleven. Ik zag mezelf het stof van mijn flessen Arborina vegen, ze ontkurken en Nadims vrienden inschenken. In mijn fietskratje, besefte ik, lag een vorm van tijdcapsule, een bruggetje naar een mooi moment in een toekomst die ik - Deo volente - met die fijne gozer van me zal delen.

Ik legde mijn visoen uit aan Matthijs. Hij knikte en ik voelde me begrepen, ook al was ik dat misschien niet helemaal. 

Afgelopen donderdag werd ik voor de tweede keer vader. Een dochter. Een paar dagen later, op de jubileumproeverij van De Wijnwinkel, probeerde ik bij de supersympatieke Daniela Veglio uit la Morra te polsen of ze dacht dat haar Arborina 2016 een mooie keus zou zijn voor Ada's achttiende verjaardag. Daniela dacht dat we er wel uit zouden komen, samen.

- Gilles van der Loo 

 

Wil je ook voorpret voor de achttiende verjaardag van je zoon of dochter? Bel ons of kom langs in de winkel en laat je voorlichten. De nieuwe Barolo's (geboortejaar 2012) zijn binnen en de toekomst, zeg ik je, is rooskleurig.