Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Finca Allende

Seen 3 of the 3 products

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar in Spanje waren we op zoek naar een Rioja die niet naar de stereotype Rioja smaakt. Niet dat er veel mis is met een stereotype Rioja: veel hout, goede concentratie en materie, lekker drinkbaar. Maar toch, er ontbreekt één vitaal aspect: spanning. Bij het maken van ons verlanglijstje kwam er een bodega als eerste naar boven: Finca Allende. Die konden we ons niet alleen herinneren als vol, rijk en rond, maar ook als elegant, complex en spannend. Al jarenlang staan ze voor ons absoluut aan de top en toen bleek dat ze in Nederland geen importeur hadden, hebben we onmiddellijk toegeslagen.

Miguel Angel de Gregorio ontdekte de plek waar hij zijn bedrijf zou oprichten in 1986. In Briones (het uiterste noordwesten van de Rioja) begon hij verwaarloosde gaarden op te kopen en in 1995 werd de eerste fles Allende geproduceerd. Naast de rioja die Miguel maakt door de druiven van meerdere gaarden samen te voegen, maakt hij ook wijnen die het terroir van één enkele gaard vertegenwoordigen: Aurus en Calvario.

Briones kent koude, vochtige winters en droge warme zomers, maar door de geringe afstand van de Atlantische Oceaan is er een goede luchtvochtigheid en worden zelfs de strengste winters een beetje in toom gehouden.

De bodem bestaat uit leem, klei en klei-kalk op een onderlaag van kalkachtige steentjes.

Finca Allende bezit 68 hectaren verdeeld over 118 gaarden, die allemaal een noordelijke, noordoostelijke of noordwestelijke ligging hebben, met een goede blootstelling aan de Atlantische winden. Allendes ranken zijn hoofdzakelijk Tempranillo en kleine aantallen Grenache, Malvasia, Graciano en Viura.

Al het oogsten doen ze met de hand, op het moment van ultieme rijpheid voor elke gaard. 

De 'crugaard' Calvario stamt uit 1945 en is slechts 2 hectaren groot. Hij heeft een zuidoostelijke ligging en is vrij steil (8%). De bodem bestaat uit klei, steen en grind en heeft een hoog gehalte aan ijzer, te herkennen aan de rode kleur. Druivenrassen zijn 90% Tempranillo, 8% Garnacha en 2% Graciano.

Allende selecteert zijn druiven in de kelder met de hand en vinifieert (na ontsteling) in RVS en houten vaten. Malolactische vergisting gebeurt op het vat, waarna ze twee keer worden 'overgestoken'.

Rijping gebeurt op Bordeauxvaten van 225 liter van Allier uit Frankrijk, en 30% van die vaten wordt jaarlijks vernieuwd. Alle wijnen worden ongefilterd gebotteld.