Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Joan d'Anguera

Meteen ten westen van de grote Catalaanse wijnregio Penedès liggen de gaarden van Tarragona, waar de dynamische subregio Montsant deel van uitmaakt. Montsant - dat twintig jaar geleden een gebied van weinig betekenis was - is in opkomst als een regio die uitstekende prijs-kwaliteit biedt in vergelijking met het machtige en nabijgelegen Priorat.

Montsant staat bekend om zijn rode wijnen, in het bijzonder de Garnatxa, waarvan de oude-stokkenversies zich kunnen meten met de beste wijnen van de Penedès. 

Montsant is een heel recente D.O., maar druiven werden hier al in Romeinse tijden verbouwd. Binnenvallende Noormannen en Moren verstoorden het werk in de gaarden tijdelijk, maar in de Middeleeuwen kreeg de wijnbouw een nieuwe impuls door monniken die zich er vanuit de Bourgogne en de Duitse Rijnstreek vestigden. Tegenwoordig is er zo'n 2000 hectare aan wijnland in de regio te vinden, beheerd door meer dan 45 producenten. 

De gaarden van Montsant hebben als bodem een combinatie van graniet en zand, en het klimaat is er relatief mild Mediterraan, wat betekent dat de zomers veelal droog zijn en er kleine kans is op regen rond oogsttijd. Vorstschade komt bijna niet voor. 

In de schaduw van leistenen heuvels groeien de druiven tussen olijfbomen en prachtig bos. Hoewel de regio sterk lijkt op Priorat, komen er andere smaken in de wijn terug. Rode wijnen uit de Montsant zijn over het algemeen wat minder krachtig en vol dan die van Priorat, en zijn vooral de moeite waard door de nadruk op fruit en drinkbaarheid. Naast Garnatxa kom je hier Cabernet Sauvignon tegen, Mazuelo, Syrah en Tempranillo (Ull de Lebre in het Catalaans).

Joan d'Anguera werd in 1820 opgezet door de familie Darmós. In 1984 besloot Joan d'Anguera senior voor kwaliteit te gaan en alle zijn eigen wijnen te bottelen. Tegenwoordig runt de zevende generatie het wijngoed in de personen van de broers Josep en Joan junior. Zij werken sinds 2008 op biodynamische wijze en zijn daarvoor sinds 2012 gecertificeerd.

Op de 31 hectaren die Joan d'Anguera bezit verbouwen de broers Cariñena, Garnatxa Tinta, Syrah and Cabernet Sauvignon. Hun gaarden zijn een lust voor het oog vanwege de ongelooflijke biodiversiteit. Soms moet je goed kijken om de veelal oude wijnstokken te vinden. Al het werk gebeurt er met de hand.

In de kelder, die in een herenhuis in het centrum van Darmós te vinden is, produceren Josep en Joan tussen de 70.000 en 90.000 flessen per jaar. Ze werken niet met toegevoegde gisten, en voor het reinigen van de tonnen branden ze sulfietkaarsen in plaats van een sulfietoplossing te gebruiken. De wijnen van Joan d'Anguera worden geklaard noch gefilterd voor ze op fles gaan.