De Wijnwinkel. Since 1986. Free delivery from 50 euro.

Marco Marengo

  • Geen producten gevonden

Het wijnhuis Marengo werd in 1899 opgericht door Giacomo Marengo, de oudoom van Marco Marengo, die de tegenwoordige wijnmaker is. In 1903 kocht de familie 1 hectare grond in Brunate, een van de beste stukken wijnland van de Langhe. Marengo is altijd een klein bedrijf geweest, ze maakten aanvankelijk Barolo Brunate, Dolcetto en Barbera. Toen Marco aan het roer kwam te staan moderniseerde hij de techniek. Een hectare grond in Bricco viole, de tweede crugaard van het huis, kwam door een erfenis in zijn bezit. In het huidige bedrijf is Marco wijnmaker, bijgestaan door zijn zoon Stefano. Jenny, Marco’s vrouw, doet de administratie, proeverijen en marketing. Marco en zijn gezin bezitten 6 hectare land, waarvan 3,6 hectare met Nebbiolo voor Barolo is beplant. 1,03 hectare is Nebbiolo voor Nebbiolo d’Alba, 0,6 hectare Dolcetto en 0,77 hectare Barbera.

De cru Brunate ligt deels in het dorp La Morra en deels in Barolo, met een zuid-zuidoostelijke ligging. De bovenste bodemlaag van Brunate is kalk, met steen eronder. Marco's ranken zijn tussen de 60 en 70 jaar oud.

Bricco delle Viole is in Barolo en dankt zijn naam aan de vele viooltjes die hier in de lente bloeien. Ligging van de gaarden is op het zuiden. De bodem is kalk, maar zonder het harde steen dat in Brunate te vinden is. De aanplant van de gaard was in de jaren '50. 

Basisbarolo wordt door Marengo gemaakt van druiven uit de dorpjes La Morra (de zones Boilo, Serradenari, Roncaglie and Fossati). Druiven uit elke gaard worden gescheiden gevinifieerd omdat het moment van optimale rijpheid per gaard verschilt.

De cru Valmaggiore is te vinden in Vezza d’Alba (Roero). Het land heeft een zuidelijke ligging en de ranken die Marco er bezit zijn 50 jaar oud. In de bodem vind je leem en klei, met ook wat kalk. Hier komt de Nebbiolo d'Alba Valmaggiore vandaan. 

Voor Dolcetto en Barbera (Vigneto Pugnane) heeft Marco gaarden in Castiglione Falletto. De stokken Barbera en Dolcetto zijn tussen de 17 en 20 jaar oud. 

In alle gaarden wordt met de hand gewerkt, worden zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt, en tussen elke tweede rij stokken groeien allerhande onkruidjes om de gaard en bodem gezond te houden.  

De kelder van Marengo ligt in La Morra. Marco laat de schillen van de Nebbiolo 10 dagen macereren. Alcoholische en malolactische fermentatie geschieden spontaan. Er worden geen gist of bacteriën toegevoegd, alleen wordt de temperatuur in de kelder verhoogd zodat de malolactische vergisting kan beginnen. De Barolo rijpt 24 maanden in Franse eikenhouten barriques. 

Marengo produceert gemiddeld 35.000 flessen per jaar. Hij maakt drie Barolo's: Bricco delle Viole en de basisbarolo komen van de gaarden in La Morra, en van de Brunate cru maakt hij een Barolo Riserva. De andere wijnen zijn Nebbiolo d’Alba Valmaggiore uit Vezza d’Alba (Roero), Barbera d’Alba Pugnane uit Castiglione Falletto, en een Dolcetto d’Alba uit Castiglione Falletto.