Gratis verzending in Nederland vanaf €50
Voor 17:00 besteld, binnen twee werkdagen in huis
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11-19 (zat 11-18)
Voor vragen bel ons op 020-6380157

Radikon

Sasa Radikon bezit 11 hectare kalk- en kleigrond met flinke lagen leisteen in Oslavia, een heuveldorp ten noorden van het grensplaatsje Gorizia in het deel van Friuli dat Isonzo heet. Sasa, die na de dood van zijn vader Stanko (foto) in 2016 het bedrijf bestuurt, maakt wat ook wel Sloveneense stijl-wijnen genoemd wordt: de handgeoogste druiven doorlopen een lange maceratie, en fermentatie vindt plaats in grote oude houten foeders zonder temperatuurcontrole, toegevoegde gisten of enzymen. Er wordt weinig of geen sulfiet gebruikt. 

De gaarden van Radikon werden oorspronkelijk met de lokale druif Ribolla Gialla aangeplant door Stanko’s grootvader Franz Mikulus; in 1948 plantten Stanko's ouders Merlot, Tocai Friulano en Pinot Grigio. Al sinds de vroege dagen van Mikulus was het de filosofie van Radikon om natuurlijke wijnen te maken, biologisch en met de minst mogelijke menselijke interventie en het grootste respect voor bodem en biotoop. De gaarden zijn dicht beplant (tussen de 6500 en 10.000 stokken per hectare) en het gebruik van bestrijdingsmiddelen is minimaal. Door veel snoeien en een strenge selectie tijdens de oogst komt er niet meer dan 2,25 ton druiven van een hectare. Aan elke rank hangen 4 trosjes, die minder dan een kilo druiven opleveren.

In de kelder worden de druiven ontsteeld en gekneusd, waarna de verkregen massa minstens 30 dagen macereert (soms wel 6 maanden voor de witte wijnen). Dat lange macereren is begonnen bij Stanko’s vader, omdat hij wijn wilde maken die lang goed bleef.

De gisting geschiedt spontaan, met de in de omgeving en op de druiven aanwezige gisten. In de eerste maand vinden alcoholische en malolactische fermentatie plaats in vaten van 3000 liter met een klep aan de bovenkant, zodat de schillen vier keer per dag naar onder geduwd kunnen worden. Daarna volgt nog eens een maceratie van twee maanden. Persen gebeurt met een pneumatische pers. De wijnen blijven 3,5 jaar in tonnen en worden niet gefilterd voor botteling. Radikon houdt de wijn nog een jaar op fles in huis voordat hij hem vrijgeeft. Sinds 2002 wordt het merendeel van de wijnen gebotteld in 50cl en literflessen. De hals van deze nieuwerwetse flessen is relatief smal, wat ervoor zorgt dat er minder contact tussen de wijn en de buitenlucht is.

Radikon is niet gecertificeerd biologisch of biodynamisch. De familie werkt zoals ze willen werken, niet omdat een sticker dat dicteert.